Den Gamle By går i dialog med publikum om grøn omstilling – på deres egen måde
Læs om hvordan bæredygtighed tænkes ind i museumsdriften i Den Gamle By.
I Den Gamle By i Aarhus har der altid været fokus på bæredygtighed. For vi skal ikke mange årtier tilbage i historien, før der i den fælles kultur var et gennemgående fokus på at bruge ressourcerne med omtanke, hvad enten det gjaldt byggeri, tekstiler eller madvarer.
"
Ressourcebevidsthed er ikke noget nyt, det nye er hvordan vi taler om det, både ved middagsbordet og på chefgangen
Museumsdrift og bæredygtighed er en balancegang
Den Gamle By undersøger også, hvordan museets egen drift kan gøres mere bæredygtig. ”Vi kan jo ikke gøre det hele på én gang – vi skal spørge os selv, hvor vi er stærkest som museum og hvor vi kan gøre den største forskel. Er det på det grønne? Eller på det sociale, fx når det kommer til frivillighed og fællesskaber? Vi taler faktisk om både grøn, social og kulturel bæredygtighed,” siger Stine Lykke Holt. ”Og så er der jo også den økonomiske bæredygtighed. Vi skal både drive museum og bidrage til samfundsdebatten og omstillingen. Det skal følges ad.”
På de indre linjer arbejder museet med bl.a. klimaregnskab og er på vej mod en Green Attraction-certificering. Det gælder fx mål for CO2-udledningen, affaldssortering og dialog med leverandører til Den Gamle By, hvor Rasmus Kjellerup, der er teknisk leder på museet, gennem flere år har været en stor drivkraft.
"
Vi går i dialog med vores leverandører, så vi ved, hvad vores indkøb til fx butikker og restaurant udleder og hvordan vi i samarbejde med vores leverandører kan købe mere ansvarlige produkter og råvarer.
Den Gamle By er med i et ud af ti projekter, der har fået støtte af Kulturministeriet til at udvikle bæredygtig museumspraksis – kulturelt, socialt, økonomisk og miljømæssigt. Læs om de andre under Bæredygtig udvikling af museumssektoren.
Vil du vide mere om grøn omstilling på museumsområdet og i kulturlivet? Se under Ressourcer.
Læs mere om Green Atrraction certificeringen