Gå til hovedindhold

Hvordan kommer vi i gang?

Vi har samlet nogle af de spørgsmål og svar, som melder sig, når det handler om klimaregnskaber i kulturlivet. I er også velkomne til at kontakte os i Kultursekretariatet.

Hjemmesiden er under opbygning.

  • Læs op

Indhold

    Hvorfor overhovedet lave et klimaregnskab?
    Du kan måle alle dele af dit forbrug og nøje følge, hvordan det udvikler sig med jeres tiltag fra år til år eller fra projekt til projekt. Men du kan også måle jeres væsentligste udledninger. F.eks. energiforbruget i jeres bygning, det affald der bliver generet på jeres festival, transporten af artister eller grej til turneer mv. Klimaregnskabet kan give indblik i, hvor jeres største aftryk er, og hvor I derfor bedst kan fokusere jeres tiltag. 

    Vi har ikke ressourcer til en stor administrativ opgave på én gang. Hvad gør vi?
    Det kan være overvældende at gå i gang med et CO2-regnskab første gang. I kan vælge at begynde med nogle enkelte områder, fx energiforbrug eller transport, hvor I også er motiverede til at sætte ind i forhold til at nedsætte udledningen. Det giver ikke et fuldt overblik over jeres klimaaftryk, men I får afprøvet værktøjerne, og I får mulighed for at følge jeres aftryk på enkelte områder. Senere kan I så bygge på, så I får et samlet CO2-regnskab.

    Hvordan registrerer vi vores energiforbrug? 
    Begynd med at finde data på den energi I bruger til at holde jeres organisation eller projekt kørende. Det er ofte el, fjernvarme, olie, naturgas, m.m. Informationen kan ofte findes på jeres fakturaer. Det nemmeste er, hvis du har et login til jeres eludbyder og jeres forsyningsselskab inden for varme, vand og affald. Vælg et referenceår hvor du har data fra, som var nogenlunde normalt/gennemsnitligt (gerne før Covid-19), så du har et "normalt" år, du kan måle op imod. Hvis I ejer egne køretøjer, skal deres forbrug med. Hvis ikke, så gør du ingenting på den fane. 

    Hvad med kørsel og transport? 
    Hvis du rejser som en del af dit kunstneriske virke, skal du finde data på kørsel, bus-, tog- og flytransport. Det kan ofte findes i regnskabets bilag; flybilletter, kilometerregnskaber (hvis du har kørt i bil), udgifter til rejsekort mv. 

    Hvordan laver vi en klimahandeplan eller en bæredygtighedsstrategi? 
    I har sikkert allerede flere konkrete initiativer, store som små. Når I begynder at lave klimaregnskaber, bliver det lettere at se de konkrete klimainitiativer som en del af jeres samlede klimaindsats. Måske udvikler I en bæredygtighedspolitik, som kan guide jeres beslutninger, adfærd og indkøb, og måske kan I have glæde af en klimahandlingsplan, hvor I ser længere frem og prioriterer jeres klimahandlinger med afsæt i både jeres klimaregnskab og økonomiske regnskab. 

    Hvordan undersøger jeg klimaaftrykket for et enkelt projekt, udstilling eller forestilling?
    Værktøjerne til at beregne klimaaftryk fokuserer på hele driften med alle aktiviteter. Men måske er det relevant for jer at kigge på, hvad de enkelte forestiller, koncerter eller udstillinger ”koster” i klimaregnskabet. 

    Hvordan indtaster jeg leje af grej?

    Jeg har mistet både modet og overblikket. Hvad gør jeg? 

     

    Hjemmesiden er under opbygning!

     

     

    Sidst opdateret: 18. marts 2024